united-kingdom-flag
logo-3

Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών

"Εκπαιδεύουμε

τους Διαμεσολαβητές του αύριο"

avlogiari-crop

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2014: 1o Kοινό Συνέδριο Κέντρων Διαμεσολάβησης- Φορέων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών με θέμα: «Διαμεσολάβηση- Λύση Πολιτισμού για τους Ανθρώπους και τους Λαούς»

                                                   

 

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

      ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ                           

            ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

      ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                                                                     Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1oKοινό Συνέδριο Κέντρων Διαμεσολάβησης- Φορέων Κατάρτισης  Διαμεσολαβητών με θέμα: «Διαμεσολάβηση- Λύση Πολιτισμού για τους Ανθρώπους και τους Λαούς»

                   Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε χθες το 1ο Κοινό Συνέδριο των Κέντρων Διαμεσολάβησης – Φορέων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών της Χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Διαμεσολάβηση – Λύση Πολιτισμού για τους Ανθρώπους και τους Λαούς», το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την πρόσφατη Σύσταση της Ολομέλειας της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCOπρος τη Μεγάλη Βρετανία για την πραγματοποίηση διαμεσολάβησης στην υπόθεση της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλας Κανελλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που προσδίδει η Πολιτεία στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών, καθώς και την προστιθέμενη αξία που η Διαμεσολάβηση μπορεί να προσφέρει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την Κοινωνία: «Απαντώντας στα σημεία των καιρών, η Διαμεσολάβηση προωθεί ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, σκέψης και δράσης για όλους τους πολίτες, μέσα σ’ ένα σύγχρονο, φιλικού προς τον άνθρωπο κοινωνικό περιβάλλον. Σηματοδοτεί διεθνώς ένα νέο δρόμο για τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα, την Οικονομία και την Κοινωνία μας. Είναι μια επιλογή βαθιά πολιτισμένη, σύμφυτη με το ανθρώπινο πνεύμα, ενδεικτική ενός νέου, ανοικτού και συμμετοχικού κοινωνικού πολιτισμού.».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής κ. Δημήτριος Παντερμαλής, η Γενική Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Χριστίνα Κουντούρη και η Καθηγήτρια του τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Κοσμητείας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Λία Αθανασίου.

Στην πρώτη συνεδρία, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος, κ. Μαρία Σαράφογλου, μεταφέρθηκε η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών των πολιτών σε διάφορες δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο. Με τις εισηγήσεις τους οι κ.κ. SirAlanWard(Πρόεδρος «CivilMediationCouncil» Μ. Βρετανίας), ΜaryDamianakis(Πρόεδρος του Τομέα Οικογενειακής Διαμεσολάβησης στο «InternationalMediationInstitute», πρώην Πρόεδρος «FamilyMediationCanada», Iδρυτικό Μέλος «ΜediatorsBeyondBordersInternational»), Dr. ThomasFiutak(Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα Η.Π.Α., Ιδρυτικό Μέλος «MediatorsBeyondBordersInternational») και AlessandroBruni (Kαθηγητής «ΙnternationalAcademyofSciencesofPeace, Rome», Ιδρυτής και Μέλος Δ.Σ. «ConciliaLLC», Πρόεδρος «MediatorsBeyondBordersInternational- ItalyChapter») προέβαλαν τη διεθνή διάσταση της διαμεσολάβησης και τον ρόλο της ως εργαλείου ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών.

Στην δεύτερη Συνεδρία, την οποία συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, παρουσιάστηκε η ελληνική εμπειρία από τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του θεσμού της διαμεσολάβησης στη Χώρα μας. Οι εισηγητές της εν λόγω Συνεδρίας, κ.κ. Στέλιος Μανουσάκης (Διευθυντής «Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιώς), Νικόλαος Βαλεργάκης (Πρόεδρος Δ.Σ. Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Καλαντζόπουλος
(Πρόεδρος Δ.Σ. Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Τρύφων Τσάτσαρος (Διευθυντής Κατάρτισης Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας) και Εύη Αυλογιάρη (Διευθύντρια Κατάρτισης Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης), αφού έκαναν απολογισμό λειτουργίας  των Φορέων Κατάρτισης, παρουσίασαν τη μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του θεσμού της διαμεσολάβησης στο πεδίο της ελληνικής κοινωνίας και επεσήμαναν τη δυναμική του ως σύγχρονου και αποτελεσματικού εξωδικαστικού εργαλείου επίλυσης των διαφορών των πολιτών.

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους οι κ.κ. Δημήτριος Λοβέρδος, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. και Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη Διαμεσολάβηση, Ισίδωρος Ντογιάκος, Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ζωή Δημοπούλου, Εφέτης Αθηνών, Σταυρούλα Κουσουλού, Εφέτης Αθηνών, Δημήτριος Νικολόπουλος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Προϊστάμενος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριος Παπαλεξόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Σ.Ε.Β., Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος του Ο.Σ.Ε., Μιλτιάδης Σταθόπουλος, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Εταιρικής Διακυβέρνησης και μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Καλούδης, Αντιπρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τίτλο «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Παντελής Κοντογιάννης, ηθοποιός, καθώς και πλήθος ενδιαφερομένων για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης.