Η ιατρική διαμεσολάβηση χρησιμοποιείται για την επίλυση διαφορών που προκύπτουν μεταξύ ιατρών και ασθενών, κλινικών και ασθενών, κλινικών και επαγγελματιών υγείας, ιατρών με συναδέλφους κλπ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα υποθέσεων που ενδείκνυται η υπαγωγή τους στη διαδικασία αυτή αποτελούν οι περιπτώσεις:
α) ιατρικού σφάλματος κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης
β) εσφαλμένη διάγνωση
γ) ελλιπής ενημέρωση του ασθενούς για τις πιθανές επιπλοκές και κινδύνους της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης,
δ) επιλογή μη ενδεδειγμένης θεραπείας, κλπ.
Η Ιατρική Διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία ευέλικτη και εθελοντική, η οποία «αγκαλιάζει» τα συμφέροντα όλων των μερών. Συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση των κινδύνων και προωθεί τη θετική εικόνα των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης και του ιατρικού προσωπικού. Τέλος, με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο διευθετείται η συγκεκριμένη διαφορά αλλά διατηρούνται και οι σχέσεις ιατρού –ασθενούς.
Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε διαπιστευμένους/πιστοποιημένους διαμεσολαβητές και δικηγόρουςπου ασχολούνται με θέματα ιατρικής αμέλειας και αποτελεί εισαγωγικό σεμινάριο για όσους θέλουν να ασχοληθούν και να ειδικευθούν στην Ιατρική Διαμεσολάβηση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρία ιατρικής αμέλειας και κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, βασικές τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων στον ιατρικό τομέα, καθώς και ασκήσεις προσομοίωσης βασισμένες σε αληθινά ιατρικά σενάρια.